Škratji kras

Burja, kamen in ruj niso le kraške posebnosti, temveč so po njih poimenovani tudi čisto pravi škratje s Krasa, ki so tokrat zagodli prebivalcem Štanjela. Na Krasu je zdaj vse postavljeno na glavo. A vseeno je nekaj tako, kot je že od pamtiveka, otroci so še vedno navihani in polni energije. Bodo znali rešiti škratji urok in škrate prepričati, da Krasu spet vrnejo trdnost kamna, vztrajnost burje in barve ruja? (Zavod Škrateljc)

Izhodišče: pri baru Zoro (Štanjel), kjer lahko kupite tudi beležko (7 €)

Dolžina poti: okrog 3,5 km in 95 m višinske razlike, 3 h ali več s postanki (4 in 6 letnica)

Čas obiska: januar 2022 (zelo vetrovno in 11 stopinj Celzija)

Škratji kras je prava družinska pustolovščina pri Štanjelu.

Pot nas sprva vodi po makedamu, kasneje pa zavije in nadaljuje po gozdnih poteh in proti koncu travnikih. Pot je krožna in popolnoma varna tudi za najmlajše člane družine.

Spoznali se boste s kraškimi suhimi zidovi (ki so včasih služili kot ograda za drobnico) in kali (umetno izkopanimi luknjami za zbiranje deževnice, ob katerih je poleti precej živahno).

Med potjo vas bodo čakali različni škratje, glasbila (škratozven je pri naši družini požel daleč največ navdušenja) in skrivno sporočilo.

Pot nas sprva vodi po makedamu, kasneje pa zavije in nadaljuje po gozdnih poteh in proti koncu travnikih. Pot je krožna in popolnoma varna tudi za najmlajše člane družine.

Priporočam vam nakup vsaj ene beležke, saj je v njej tudi zemljevid poti in doživetij ob poti ter namig za razvozlanje skrivnega sporočila. Seveda se lahko na pot odpravite tudi brez beležke, le kakšnih znakov se ne trudite razvozlati sami, saj so povsem čarobni.

En odgovor na “Škratji kras”

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja