Slivnica (1114 m)

Ker smo letos že nekaj prehodili, smo se odločili, da je čas, da se povzpnemo na nekoliko bolj zahteven coprniški hrib, Slivnico.

IzhodiščeCerknica

Čas hoje: 4,5 h (5 in 7 letnica)

Dolžina poti: 8 km in 530 m višinske razlike

Najboljši čas za hojo: spomladi in jeseni (poleti je na odprtih delih zares vroče, pa vendar izredno lepo zaradi vseh cvetočit cvetlic)

Pot ni primerna za vozičke, jo je pa mož pred leti brez težav prehodil s hčerko v nosilki.

Mlajša hčerka je o Slivnici veliko slišala v vrtcu, zato sta bili med pakiranjem nahrbtnika obe navdušeni, da bosta končno videli coprnice na metlah in njihovo jamo. Ter jedli slastne slivniške palačinke (to morate nujno preizkusiti).

Za popoldne so bile (kot večino poletja 2023) napovedane plohe, zato smo se od doma odpravili takoj, ko je Urban prišel iz nočne. Spanec je, brez skrbi, nadoknadil popoldne. 

Ob 9. uri smo v Cerknici pričeli z našim vzponom. Pot je sprva strma in kakšne pol ure ne popušča. Nato iz strme senčne gozdne poti preidemo na še vedno dokaj senčen makedam in pot se malo položi. Čez nekaj časa lahko čez električnega pastirja zavijemo na širne pašnike (pastir je na večih mestih zavarovan s plastičnimi cevmi za lažje prečenje), lahko pa nadaljujemo po makedamski poti. Mi smo se zaradi punc odločili za pot čez pašnike, kar se je hitro izkazalo za dobro potezo. V grmovju smo takoj po prečenju pastirja zagledali krave in punci sta v hipu nazaj dobili že zdavnaj izgubljeno motivacijo za hojo. Pot po pašnikih je prijetna, a tudi sončna in vroča. Pozneje smo srečali še več krav in večjo čredo konj. Pristopili smo do belega (ta je bil sicer brez čednega princa na hrbtu) in ga pobožali. Pri konjih smo prvič zagledali tudi kočo. Sledilo je še 15 minut razmeroma strme poti, večinoma po soncu. Ob 11.10 smo stopili na ploščad pri koči.

Konji na pašniku.

Na vrhu smo si odpočili noge na ležalnikih in se namenili po palačinke. Vsem svetujem, da pred hojo v hribe dvakrat preverite odpiralni čas koč. Nam so jo zaprli pred nosom (ob 11. uri), saj imajo deljen delovnik. K sreči smo s seboj vzeli dovolj hrane in pijače ter smo na vrhu pomalicali sendviče in čokoladice.

Ko ste enkrat pri koči, se vam splača pot nadaljevati do vrha Slivnice in do coprniške jame (ki je sicer zasuta in stop vanjo ni več mogoč), kjer vas čaka klopca s srčkom in daleč najlepši razgled na Cerknico in Cerkniško jezero.

Na poti med kočo in vrhom Slivnice.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja